Socialt företag på egna ben

Trelleborgs kommun drar sig ur delägarskapet i sociala företaget Lagomtjänst. Kommunledningen menar att det var rätt att gå in i företaget i en uppstartsfas men att Lagomtjänst nu behöver stå på egna ben.

Trelleborgs kommun har varit både den största delägaren och största beställaren av tjänster från Lagomtjänst, som erbjuder tjänster som städning, fastighetsskötsel, flyttning och transporter. Nu har nya riktlinjer tagits fram och kommunen lämnar både ägarskapet och sin roll som stor beställare.

Den socialdemokratiska oppositionen varnar för att detta kan komma leda till miljonförluster, men den moderata kommunstyrelseordföranden menar att varken delaktigheten initialt eller beslutet att kliva ur är fel. Enligt honom har företaget alltid drivits på marknadsmässiga grunden, men nu kommer detta att bli ännu tydligare.

I en kommentar i Dagens Samhälle säger Eva Johansson: ”Med kommunen som delägare är företaget inte fristående. Det kan innebära att konkurrensen snedvrids.”

Företaget har sysselsatt personer som tidigare haft försörjningsstöd. Genom att slussa människor från försörjningsstöd till arbete med lön hos Lagomtjänst skulle kommunens kostnader minska. I väntan på de riktlinjer som ska gälla framgent för upphandling av denna typ av tjänster har personalstyrkan halverats. Den socialdemokratiska oppositionen kräver att kommunens ansvar för de personer som arbetat på Lagomtjänst utreds innan frågan kan behandlas i kommunfullmäktige.

Läs mer i tidningen Dagens Samhälle.

Annonser
Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s