Snällföretagare blir sociala innovatörer

Sociala innovationer är rubriken på en av Europeiska socialfondens inriktningar där det fram till den 28 april 2011 går att söka medel (länk nedan). Hur ska då begreppet social innovation förstås? Sydsvenskan har beskrivit receptet så här: En del näringsliv, en del frivilligorganisation och några stänk offentlig sektor.

Tidningen myntar samtidigt begreppet ”snällföretagare” för denna typ av företag som inte har vinstmaximering som huvudsakligt mål. Sydsvenskan berättar om att Malmö högskola och Mittuniversitetet har blivit centrum för forskning om socialt entreprenörskap.

– Utan ekonomisk tillväxt är det svårt att ta tag i sociala frågor och arbetslöshet. Men utan social innovation är det svårt att få ekonomisk tillväxt, det är fler och fler som inser det, säger Eva Engquist, vice rektor vid Malmö högskola, till Sydsvenskan.

Högskolan är i gång med att rekrytera en professor i ledarskap och social innovation för att stärka forskningen och kunskapsuppbyggnaden på området.

Även Europeiska socialfonden lyfter fram behovet av ökad kunskap och nya tankemodeller inom området sociala innovationer. Fram till den 28 april finns det möjlighet att söka projektstöd. Så här skriver fonden: ”En av utmaningarna för sociala innovationer är att skapa en långsiktigt hållbar struktur som kan överleva det ursprungliga projektet. Sociala innovationer drivs därför av ett medborgarperspektiv, vilket säkerställer deras långsiktighet – de kommer kunden eller brukaren till nytta.”

Läs mer om satsningen på Malmö högskola på Sydsvenskan.se

Läs gärna mer på Mötesplats för samhällsentreprenörskap

Läs mer om Europeiska socialfondens ansökningsomgång

Annonser
Det här inlägget postades i Omvärldsbevakning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snällföretagare blir sociala innovatörer

 1. Daniel Birnik skriver:

  Hej Eva och resten av temagruppen!

  Resonemanget om vad som är en Social innovation är verkligen relevant att ta upp och jag är glad att ni skriver om det i bloggen. Jag har sedan drygt 10 år arbetat med att stödja projektutveckling och projekt inom Socialfonden och vill slå ett slag för att få fler projekt som är lite nyskapande.

  I Socialfondens nuvarande utlysning i programområde 2 i Stockholm refereras till en definition av Sociala innovationer från EU-kommissionen:
  ”Sociala innovationer är innovationer som är sociala både vad gäller målsättning och medel; det vill säga nya idéer som samtidigt svarar mot sociala behov och skapar/utvecklar nya sociala relationer och samarbetsformer. Denna typ av innovationer är med andra ord både bra för individen och samhället.”

  Av detta tycker jag det framgår att tre rekvisit måste vara uppfyllda för att en social innovation skall föreligga

  1) Målet med verksamheten måste vara av social karaktär, dvs bidra till att förbättra och utveckla tjänsterna i samhälls- och välfärdssektorn. Som jag tolkar det innebär det att en social innovation skall bidra till en lösning på en utmaning för samhällssektorn och/eller välfärdssamhället.
  2) Medlen med vilken innovationen utvecklas och drivs skall vara sociala till sin karaktär, dvs verksamheten skall drivas på ett socialt sätt. Att driva innovationen genom ett socialt företag skulle kunna vara en sådan lösning.
  3) Det man gör skall vara innovativt, dvs det måste ha någon form av reell utvecklingsnivå kontra nuvarande lösningar och system. Innovationen kan ligga i själva tjänsten/produkten eller i hur arbetet med och leveransen av tjänsten/produkten görs. Det skulle t ex kunna vara att olika aktörer som tidigare inte samverkat eller medverkat i att lösa en välfärdsutmaning går samman och försöker driva en verksamhet som förbättrar förutsättningarna för utsatta individer i samhället.

  Jag tycker det sätts för mycket lika med tecken mellan sociala företag och sociala innovationer. Som jag ser det kan ett socialt företag vara ett medel för att skapa och driva sociala innovationer men alla sociala företag behöver inte vara sociala innovationer.

  Jag tycker det vore spännande att se fler projekt som tar sin utgångspunkt i vilka utmaningar som finns i att upprätthålla och utveckla vårt välfärdssamhälle och kommer fram med innovativa sätt att göra detta. Jag vill med andra ord utmana er som funderar på projektidéer inom Socialfondens inriktning Sociala innovationer att inte bara tänka på projekt som använder sig av sociala medel utan som även har sociala ändamål med sina tjänster och som är innovativa i ordets rätta bemärkelse.

  • Eva Johansson skriver:

   Hej Daniel!

   Jag håller med dig i dina synpunkter. Sociala företag kan vara en grund för att utveckla sociala innovationer och kanske behövs det fler sociala innovationer för att förbättra förutsättningarna att utveckla och driva hållbara sociala företag. Men sociala företag är inte liktydigt med sociala innovationer. Vi i temagruppen hoppas att ESF-Rådets utlysning ska bidra till att många olika initiativ tas och att ge möjlighet att utveckla och förverkliga nya idéer. Vi har vårt huvudfokus på skapandet av arbetstillfällen och möjligheter för dem som har det svårt på arbetsmarknaden men naturligtvis finns det andra viktiga områden att också utveckla och förnya.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s