Nyhetsbrev nr 1, 2011

Bemanning av projektet
Under januari 2011 beslutade Tillväxtverket om att byta projektledare för Temagruppen. Eva Johansson är nu projektledare med ca 70 % tjänstgöring i projektet. Bosse Olsson fortsätter som medarbetare i projektet med ansvar för den transnationella delen av projektet på ca 25 %. Under januari började Eva Carlsson på Tillväxtverket och som medarbetare i projektet på ca 20-25 %. Diskussion pågår också om att eventuellt anställa ytterligare en person för att stärka arbetet med analyser, sammanställningar, rapporter och jämförande studier. Beslut om detta fattas efter genomgång och fastställande av budget för 2011 under februari-mars.

Nya i temagruppen
Famna – branschorganisationen för non profit vård och social omsorg medverkar nu i projektet. Famna representeras av Kerstin Eriksson som har ansvar för de näringspolitiska frågorna inom Famna. Famna driver för närvarande det socialfondsbaserade projektet AGERA – kompetensförsörjning inom non-profit vård och social omsorg. Projektet är ett kompetensförsörjningsprojekt (PO1). Det riktar sig till ca 200 chefer verksamma inom Famnas Stockholmsbaserade medlemsorganisationer. I projektet framhålls att kompetensförstärkningen av dessa chefer möjliggör tillväxt för den ideella sektorns vård och omsorgsorganisationer.

Studier om entreprenörskap och företagande i socialfondens projekt
I slutet av januari levererade projektets samtliga sex forsknings-/konsultgrupper halvtidsrapporter till projektet. Fem av grupperna har uppdraget att studera projekt med anknytning till entreprenörskap och företagande i de 8 Nuts2-regionerna medan en konsult studerar särskilt utvalda projekt inom den sociala ekonomin och med socialt företagande som verksamhet och/eller mål.

De nu inlämnade rapporterna visar att konsulterna i inledningen har ägnat en del uppmärksamhet åt frågor och problem som relaterar till projektens organisation, Socialfondens regelverk och rekrytering av deltagare. Inför det fortsatta arbetet och de kommande slutrapporterna i maj 2011 har den tematiska gruppen och projektledningen förtydligat uppdraget, lämnat synpunkter och önskemål om ett tydligare fokus på hur entreprenörskap och företagande kan bidra till att skapa arbete och motverka utanförskap. Samtliga konsulter deltog i 2 gemensamma arbetsdagar i början av februari då metoder och resultat diskuterades.

Rapporterna kommer att bearbetas under februari­–mars med målsättningen att identifiera tendenser, intressanta iakttagelser och slutsatser som kan ligga till grund för kommunikation, spridning och påverkansarbete under våren. Halvtidsrapporterna publiceras utan bearbetning på http://www.temaef.wordpress.com där du kan ladda ner dem.

Planerade aktiviteter under 2011
Frukostmöte den 1 april
I samarbete med processtödet SPeL så genomför de fem temagrupperna en serie frukostmöten under våren. Den 1 april är det vår tur.

På temat: Från bidragstagare till företagare! Dröm? Fälla? eller…? Pratar Elisabeth Lindgren från Villa Vägen Ut! Susanne, Christer Johansson, Linköpings universitet och Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot och ordförande i temagruppen.

Den 1 april, 08.00 – 09.30. Kaffe och fralla från 07.30.
Klara Södra Kyrkogata 20, IOGT/NTO-huset. Anmälan till: jacob.schulze@faceeurope.se

Almedalen 2011
Även i år kommer temagrupperna och Svenska ESF-Rådet ha gemensamma aktiviteter i Almedalen. Planeringen pågår för fullt och vi återkommer med mer information när programmet börjar sätta sig. Klart än så länge är att vi har lokal och planerar för program tisdag, onsdag och torsdag.

Regionala erfarenhetsträffar under hösten
För att ta tillvara, kvalitetssäkra och sprida resultaten från de studier som våra forskar- och konsultgrupper kommer fram till planerar vi att genomföra regionala träffar under hösten. Målgrupper kommer i första hand vara de projekt som studerats, deras samarbetspartners och de beslutsfattare m.fl. inom regionen som man vill nå ut till. Medverkande är naturligtvis forskare/konsulter men också intressanta projekt.

Working Life, 13 oktober
Working Life är Arbetsmiljöforums stora årliga evenemang för ett hållbart arbetsliv. I år hålls Working Life den 13 oktober på Stockholm Waterfront. Temagruppen kommer sannolikt att medverka med någon aktivitet tillsammans med övriga temagrupper.

Det händer saker på bloggen!
Temagruppens blogg utvecklas ständigt. Hjälp oss gärna att utveckla den ännu mer genom att kommentera inlägg, tipsa om artiklar eller ämnen att skriva om. Har du tid och lust skriv gärna själv – annars hjälper vi till. Enda kravet är att det handlar om hur entreprenörskap och företagande kan bidra till att fler får arbete eller motverka utanförskap.

Offentlig upphandling
En skrift, konkret guide, om hur kommuner kan använda offentlig upphandling för att stimulera fler arbetstillfällen håller på att tas fram och kommer att spridas i samband med SKL:s fyra konferenser om socialt företagande under våren. Samtidigt pågår arbetet med en mer omfattande översikt av regelverk, tillämpning och utvecklingen inom EU.

Vi behöver hjälp – tips på organisationer och personer
Vi bygger ständigt på vår lista över organisationer och personer som är eller kanske borde vara intresserade av det arbete som pågår inom temagruppen. Personer som kan vara mottagare av nyhetsbrev eller rapporter. Personer att bjuda in till samtal och/eller seminarier. Organisationer som vi kan samarbeta med m.m. Tacksamma för alla tips!

Annonser
Det här inlägget postades i Nyhetsbrev och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s