Tillväxtverket bjuder in till seminarium i Almedalen

En arbetsmarknad för alla. Om offentlig upphandling som verktyg för fler jobb och ökad tillväxt

Tillväxtverket bjuder in till ett seminarium och paneldebatt om möjligheter att ställa krav på sociala kriterier vid offentlig upphandling och att det finns betydligt större möjligheter till detta än vad många politiker och tjänstemän tror.

För människor som har funktionsnedsättningar, är långtidssjukskrivna eller långtidsarbetslösa skulle arbetsmarknaden kunna vara betydligt större än vad den är idag om möjligheten att ta sociala hänsyn vid upphandling användes i större utsträckning. Moderator för paneldebatten är Stig-Björn Ljunggren.

För mer information läs här.

Dag: 6/7 2011

Tid: 8.00–9.30

Plats: Odd Fellow, Nunnegränd 4, Visby

Har du frågor om projektet, kontakta:

eva.johansson@tillvaxtverket.se

 

Tillväxtverket tipsar om fler seminarier i Almedalen

 

50 000 nya jobb! Idéer för ett ökat idéburet företagande

Arbetsgivarföreningen KFO, Coompanion, Famna och Skoopi arrangerar ett seminarium där man presenterar ett förslag på hur 50 000 nya jobb kan skapas genom en politik för ett ökat idéburet företagande.

Vägen ut! Kooperativen visar på goda exempel på hur nya jobb kan skapas genom att förena det idéburna med företagande. Vid seminariet samlas också näringspolitiker på riksnivå för ett samtal kring deras syn på hur man skapar ett ökat idéburet företagande i Sverige.

Deltagare: Annie Johansson, ekonomisk talesperson, Centerpartiet. Maria Plass, ledamot i näringsutskottet, Moderaterna. Representant från Socialdemokraterna. Elisabeth Mattson, vice vd, Vägen Ut! Kooperativen.

Dag: 4/7 2011

Tid: 14:45 – 16:30

Plats: Odd Fellow, Nunnegränd 4, Visby

 

Skapa hållbara sociala företag tillsammans!

Sociala företag drivs med det övergripande målet att människor skall få rätt till arbete oavsett arbetshinder. För att lyckas med detta krävs stöd och utbildning. SKOOPI, Tanke & Handling och PUST arrangerar ett seminarium om olika metoder att stötta individer och sociala företag i övergången från bidragsberoende till företagande.

För långtidssjukskrivna med liten arbetslivserfarenhet kan steget mot att starta ett företag tillsammans med andra verka svårt. För att ett socialt företag ska fungera som en väg in i samhället för individer som av olika skäl befinner sig utanför arbetsmarknaden krävs både tid och resurser till utbildning och information. Utmaningen innebär också att utveckla hållbara affärsidéer som möjliggör för sociala företag att starta och växa.

Genom att utgå från egen erfarenhet som metod för arbetsträning och rehabilitering finns en förståelse för deltagarens situation samtidigt som det fungerar som en vägvisare för andra.

Deltagare: Karina Johansson, Kooperativet Tanke & Handling. Bosse Blideman, Kooperativet Tanke & Handling. Barbro Holmgren-Lange, PUST – Partnerskapet för utveckling av sociala företag. Annica Falk, SKOOPI – Sociala arbetskooperativens intresseorganisation. Eva Elblaus, SKOOPI – Sociala arbetskooperativens intresseorganisation.

Dag: 6/7 2011

Tid: 10:00 – 12:30

Plats: Odd Fellow, Nunnegränd 4, Visby

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tillväxtverket bjuder in till seminarium i Almedalen

 1. Bosse Blideman skriver:

  Det var ett intressant seminarium, tycker jag. Viktigt att Carola Gunnarsson, som är andre vice ordförande i SKL, sa att hon skulle ta upp frågan med sina tjänstemän om hur information gällande upphandling med sociala kriterier ska spridas inom organisationen. Droppen urholkar stenen.
  Bosse Blideman

 2. Bosse Blideman skriver:

  Vid seminariet om Idéer för ett ökat idéburet företagande berättade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström mycket positivt om:
  • Eko-Teck i Kramfors
  • Primagruppen inkl Roo gård i Åkersberga
  • Hunddagis i Nyköping.

  Hon vill gärna ha tips på fler sociala företag att besöka.

  Hon vill gärna fokusera på någon fråga för att kunna göra skillnad. Nu är det sociala företag för fr a funktionshindrade som hon har i fokus. Passa på!

  Hon ser klart skillnad mellan sociala företag och andra lösningar:
  • det är ingen som tjänar på den enskilde
  • den enskilde får vara med och bestämma oavsett om det är kooperativ eller ej.

  I panelen sa representanter från Arbetsförmedlingen att de önskade sig en 1-årig utbildning om socialt företagande. Hillevi Engströms kommentar var ordagrant: ”Jättebra, varför har ni inte redan gjort det?” Varefter hon avslutade med: ”Det som inte är otillåtet, är tillåtet”.
  /Bosse Blideman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s