Kooperationens år – dags att lyfta alternativa företagsformer

FN har utsett 2012 till kooperationens år. Redan nu börjar det bjudas in till konferenser och skrivas artiklar på ämnet. Kul tycker vi förstås!

Temagruppens uppdrag är att ta reda på hur vi kan ta tillvara den kraft som finns i entreprenörskap och företagande – för att förhindra utslagning från arbetsmarknaden och underlätta inträde eller återinträde på densamma. I det arbetet har självklart kooperativen en viktig roll.

Nu hoppas vi på temagruppen att kooperativ och andra alternativa företagsformer lyfts fram inte bara i år utan blir en naturlig del och ett alternativ till vanligt företagande lång tid framöver.

På sajten CSR i praktiken skrev man tidigare i veckan en artikel med rubriken ”Kooperativen utvecklar kapitalismen” efter att ha bevakat en paneldebatt på temat i London. Något av det som kom fram i debatten var att kooperation, samverkan och delat ägandeskap ligger i tiden. I dagens nätverksbaserade samhälle framstår det som ett modernt alternativ. På framgångsrika företag samarbetar man och många exempel från både bil och filmindustrin visar att företag kan tjäna på att arbeta i en kooperativ anda.

Journalisten skriver:

”När det gemensammas bästa står för ögonen har kooperativen möjligheten att utveckla kapitalismen.”

Så här beskrivs syftet med kooperationens år på FN:s hemsida för temaåret:

“The United Nations General Assembly has declared 2012 as the International Year of Cooperatives, highlighting the contribution of cooperatives to socio-economic development, particularly their impact on poverty reduction, employment generation and social integration.”

Flera svenska företag och organisationer står bakom kooperationens år i Sverige och på den gemensamma bloggen kan man hålla sig ajour med vad som händer under året.

Lite statistik om kooperativ i Sverige,

  • Uppskattningsvis finns det uppemot 40 000 kooperativa idédrivna företag (inklusive bostadsrättsföreningar).
  • De 22 största kooperativa idédrivna företagen sysselsätter ungefär 63 000 personer och omsätter tillsammans ca 200 miljarder.
  • Arbetsgivarföreningen KFO har tillsammans med United Minds, gjort en undersökning med drygt 1000 personer, i åldrarna 18-65 år. Cirka 15 procent uppgav att de kunde tänka sig att starta kooperativa idédrivna företag.

Källa: Kooperationens år 2012

Lästips om kooperativ och temaåret:

FN

Kooperationens års svenska blogg

Läs artikeln om debatten i London här

Eva Johansson, projektledare på Tillväxtverket

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s