Arbete och funktionsnedsättning

I måndags, den 27 februari, samlades ett 90-tal personer i Jönköping för en konferens kring temat Arbete och funktionsnedsättning. Konferensen arrangerades av Kooperativet Viol med stöd från Jönköpings kommun mfl. Initiativtagare och inledare var Dario Matkovic som av egen erfarenhet vet hur knepig arbetsmarknaden är för många med funktionsnedsättning.

Jessica Smaaland, Intressegruppen för assistansberättigade (IfA) pratade om att arbeta med assistans utifrån de erfarenheter hon fick ta del av när hon gjorde research för boken med samma namn.

Själv fick jag en halvtimme att berätta om arbetsintegrerande sociala företag och valde att prata om vår senaste inventering, några olika exempel för att visa på varför de behövs, för samhället och för medarbetare och deltagare och vad vi från temagruppen tror skulle behövas för att få en ännu starkare utveckling av fler och växande sociala företag.  Den som blir nyfiken kan gärna ta del av min presentation som finns här.

Cristina Husmark Pehrsson var inbjuden i sin roll som utredare i FunkA-utredningen som snart kommer att lämna sina förslag till regeringen. Cristina kunde naturligtvis inte avslöja så mycket men nämnde i alla fall att de kommer att föreslå att man ser över taket på lönebidraget, efterlängtat av många. Cristina liksom nästa talare Maria Larsson, barn- och äldreministern var mycket positiva till de sociala företagen och vill gärna stärka deras roll och utveckling. Maria Larsson som är samordnande minister för funktionshinderstrategin betonade att de två viktigaste frågorna är tillgänglighet och arbetslivet.

Efter lunchen bjöds vi på teaterföreställningen ”Boogie för benlösa” om tre funktionshindrade ungdomar på väg in i vuxenvärlden och arbetslivet. En föreställning som väckte många tankar om samhällets normer, egna och andras attityder men också ett och annat skratt åt hur tokigt det kan bli.

 

Eva Johansson, projektledare på Tillväxtverket

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s