Gruvnäring + sociala företag = sant?

I måndags arrangerade vi på temagruppen en konferens i Luleå tillsammans med ESF och SPeL. Rubriken för dagen var ” Företagande som medel mot arbetslöshet”. Dagen fylldes med exempel från verkligheten både från arbetsgivare, sociala företag och anställda i sociala företag samt analyser från forskare och avslutades med en spännande paneldebatt.

Dagen inleddes med att landshövding P-O Eriksson hälsade välkommen. Sedan fick deltagarna direkt en inblick i verkligheten då Britt Hällerstrand från Jobbcentralen i Älvsbyn och Carola Smedqvist från navet i Pajala talade om sina erfarenheter.

Grete Solvang Stoltz är personaldirektör på LKAB och talade på konferensen till rubriken ”investeringar och samhällsutveckling”. Hon tog bland annat upp hur LKAB arbetar för att skapa attraktiva samhällen i samband med gruvorna och de utmaningar man har med den framtida komfetensförsärkningen. Fram  till 2015 behöver man 1200 nya medarbetare, byggarbetare, mekaniker och reparatörer men även ett stort behov av underleverantörer och service.

Konferensen präglades av optimism och framåtanda. Det händer mycket i övre Norrland just nu och en av utmaningara man står inför är just kompetensförsörjningen till gruvindustrin och hur man ska undvika ett fly in fly out scenario. Det krävs attraktiva samhällen för att fler ska bosätta sig här. Men man bör även ta tillvara på den kraft som finns i regionen. Här kan sociala företag ha en viktig roll.

Paneldebatt: Stora investeringar och insatser mot långtidsarbetslöshet

Under paneldebatten framkom några tydliga budskap. Från alla håll poängterade man vikten av eldsjälar. Utveckling kräver människor som brinner och som leder saker framåt. Man återkom även till frågan om attraktiva kommuner och att det är politikerna som ska leda utvecklingen framåt.

I panelen deltog:

 • Jonas Lundström, vVD Northland Resources
 • Grete Solvang Stoltz, personaldirektör LKAB
 • Tommy Nyström, kommunalråd Gällivare
 • Ulf Wiberg, professor Umeå universitet
 • Britt Hällerstrand, Jobbcentralen
 • Håkan Ylinenpää, professor i entreprenörskap, Luleå tekniska universitet
 • Kerstin Sipola, Övertoreå
 • Gunnel Mörtlund, Coompanion
 • Jan-Olof Andefors, ESF-rådet

Se debatten här:

http://www.youtube.com/watch?v=-04BU0tmkYc

Dessutom talade:

 • Ragnar Andersson från temagruppen pratade om Övre Norrland- möjligheter till nya strategier och om temagruppens studier och resultat. Hans presentation finns här
 • Urban Neumüller från partnerskapet PUST om hållbara affärer och affärsutveckling för arbetsintegrerande sociala företag. Hans presentation finns här
 • Christina Rosengren Gistavsson från Arbetsförmedlingen pratade om hur Arbetsförmeldingen kan samarbeta kring arbetsintegrerande sociala företag. Hennes presentation finns här

Under konferensen så passade vi på att ställa lite frågor till deltagarna. Nedan finns fyra intervjuer med olika deltagare som alla har olika perspektiv på frågan om socialt företagande i övre Norrland.

Tommy Nyström, kommunalråd Gällivare

Vi passade på att intervjua Tommy om hans syn på socialt företagande och kommunens roll. Han pratar bland annat om politikens och kommunens roll i den utmaning Gällivare och Kiruna står inför där man har problem med både arbetslöshet och kompetensförsörjning. 

 

Ulf Wiberg, professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet

Ulf har studerat samhällseffekter av stora investeringar och särskild gruvverksamhet och vad det betyder för utvecklingen av kommuner. I intervjun tar han upp hur sociala företag kan spela en viktig roll när ett samhälle genomgår en tillväxtfas. Framförallt hur de kan bidra till ett attraktivare samhälle genom att tillgodose de behov som uppstår exempelvis med service och sociala aktiviteter både för de som pendlar och som flyttar med hela familjen till en ny kommun.


Britt Hällerstrand, företagare och entreprenör Älvsbyn

Britt har varit med och byggt upp och sitter med i styrelsen för det sociala företaget Jobbcentralen i Älvsbyn. Britt ser positivt på framtiden i övre Norrland och på att gruvnäringen är med på banan och vill bygga samhällen.

Hon ser vad det betyder när människor går från utanförskap till innanförskap och tar i intervjun upp de möjligheter man nu har. På ett gruvarbetarjobb går fem andra jobb i form av service och liknande. Här finns en jättemöjlighet för långtidsarbetslösa.

Lena Sköld, ordförande SKOOPI

SKOOPI organiserar sociala arbetskooperativ, arrangerar utbildningar och nätverk. I intervjun pratar hon om de viktigaste frågorna för sociala företag i regionen och hur de sociala företagens roll kan utvecklas i samband med gruvindustrin.

Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s