Politiker lyfter frågan om upphandling med social hänsyn

Att upphandling är ett viktigt verktyg för att skapa fler jobb för långtidsarbetslösa har vi på temagruppen bland annat tagit upp i vår rapport ”Nio områden där politiker och tjänstemän kan göra skillnad för arbetslösa”.

I en debattartikel som publicerats på Dagens Samhälle idag tar företrädare för (KD), (S) och (MP) upp ämnet. Bland annat tar de upp att om LOU används på rätt sätt kan det vara ett offensivt verktyg för ett mer inkluderande samhälle och få in människor på arbetsmarknaden.

De uppmanar Anders Wijkman (KD) som utreder den svenska upphandlingslagstiftningen att han ska ta med följande i sitt förslag:

• Skärp formuleringarna i lagstiftningen så att myndigheter ska, inte bara bör, använda sig av miljö- och sociala kriterier där så är lämpligt.
• Säkerställ ett ordentligt informationsarbete bland landets kommuner om möjligheter att använda sig av miljö- och sociala kriterier, samt informera om situationer där upphandling inte är lämpligt.

Läs hela artikeln här

Nästa vecka håller vi tillsammans med tema likabehandling på Arbetsmiljöforum ett seminarium under Almedalsveckan med rubriken, ”Upphandling eller nerköp? Offentlig upphandling som medel för att skapa jämlikhet och jobb” där bland annat Anders Wijkman deltar.

Tid: 4 juli 11:30-13:00

Plats: Donnerska husets trädgård

Läs mer om seminariet här   

Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s