Sociala företag öppnar dörren till arbetslivet

I veckan publicerades en debattartikel på Göteborgs Postens hemsida skriven av Pernilla Svebo Lindgren, vd för Vägen ut.

Vägen ut är ett socialt arbetskooperativ som är organiserat som ett konsortium. Det innebär att Vägen ut löser gemensamma frågor som personal- och arbetsgivaransvar, försäkringar och löneadministration för företagen som ingår i kooperativet. Totalt ingår ett tiotal sociala företag i konsortiet.

Så här skriver Pernilla i artikeln:

”Med sammanlagt 92 anställda genererade vi en samhällsekonomisk vinst på drygt 44 miljoner 2011. Samhället tjänade alltså mer än 44 miljoner kronor på att tidigare långtidsarbetslösa personer nu försörjer sig själva och betalar skatt. Vinsten för individen är förstås ovärderlig.”

I artikeln hänvisar Pernilla till rapporten ”Nio områden där politiker och tjänstemän kan göra skillnad för långtidsarbetslösa”, hela rapporten finns här. Hon poängterar att det är dags för regeringen att handla och hänvisar till punkterna i den tidigare nämnda rapporten från Temagruppen och Tillväxverket. Där konstateras: 

  • Regeringen bör ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att starta ett arbetsmarknadsprogram för socialt företagande.
  • Regeringen bör ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att samordna regional och lokal samverkan med andra myndigheter som Försäkringskassan, samt med regioner och kommuner kring arbetsintegrerande sociala företag.
  • Regeringen bör genom riktad finansiering öka möjligheterna för socialt företagande. Finansieringen kan ställas i relation till vad samhället tjänar på arbetsintegrerande sociala företag.
  • Regelverket för upphandling måste ändras så att sociala hänsyn ska tas.

Läs hela debattartikeln här

Eva Johansson, projektledare på Tillväxtverket

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s