Upphandling med social hänsyn prövas i Örebro

Ett ämne som vi i temagruppen diskuterat mycket och som lyfts på flera av de konferenser vi arrangerat är upphandling med social hänsyn som ett sätt att gå fler arbetslösa i arbete. Ett gott exempel på detta som lyftes upp i senaste numret av Dagens Samhälle finns i Örebro. I Botkyrka har man tidigare provat att skapa jobb åt unga med upphandling som verktyg men utan större genomslag.

I Örebro har det kommunala bostadsbolaget ÖBO gjort en upphandling med kravet att entreprenören som vinner ska utbilda arbetslösa. Totalt ska man satsa 600 miljoner på att rusta upp stadsdelen Vivalla.

I ett pressmeddelande från ÖBO beskrivs satsningen så här:
”En ny banbrytande del i projektet är att vi ger arbetslösa som står långt från arbetsmarknaden en unik chans att få arbete. Skanska ska tillsammans med oss skapa praktikplatser, ge möjlighet till utbildning som kan leda till arbete hos dem eller hos någon annan part.”

Enligt artikeln i Dagens Samhälle räknar Skanska som vann upphandlingen med att utbilda mellan 50-80 arbetslösa.

Läs pressmeddelandet från ÖBO här, http://www.obo.se/sv/Om-oss/OBOs-pressrum/

Upphandling i Botkyrka gav få unga jobb

Försöket i Örebro är intressant. En liknande satsning har prövats i Botkyrka men utan större genomslag. Även detta exempel lyfter Dagens Samhälle upp i ett tidigare nummer av tidningen.

Man har försökt använda upphandling som verktyg för att skapa jobb åt arbetslösa ungdomar. På två år skapades fyra jobb. Men man vill inte se det som ett misslyckande. Så här säger kommunstyrelsens ordförande till Dagens Samhälle (2012-09-08):

–          Vi har tagit steg framåt men det är en process som tar tid. Det gäller att få med sig hela organisationen, säger Serkan Köse (S), ordförande i kommunstyrelsens arbets- och näringslivsberedning.

Lärdomarna som listas i artikeln är;

  • man måste hitta lämpliga arbetsuppgifter och ungdomar som passar för just de arbetsuppgifterna.
  • större urval av arbetsuppgifter. För att uppnå det måste de sociala kraven ställas vid flera entreprenader inte bara drift och underhållsarbeten.
  • starkare styrning för att sociala krav ska få genomslag.

Men kommunledningen i Botkyrka tänker fortsätta med sin satsning och är optimistiska. De menar att upphandlingsområdet måste breddas och centrala insatser göras för att styra upphandlingarna.

Bosse Blideman har på uppdrag av temagruppen skrivit rapporten Samhälleliga mål med upphandling som medel som fungerar som en vägledning för hur man kan använda upphandling som verktyg mot arbetslöshet. Den finns att läsa här 

Har ni som läser den här bloggen fler goda exempel på upphandling med social hänsyn? Kommentera här eller maila kajsa.villman@tillvaxtverket.se

Vi vill avsluta med att flagga för att vi just nu tar fram en guide till kommuner som vill stödja arbetsintegrerande sociala företag tillsammans med SKL. Den dyker upp här på bloggen i oktober och presenteras på ett frukostmöte den 18 oktober. Inbjudan till frukostseminariet läggs även det upp här inom kort.

Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s