Socialt företagande på agendan i Bryssel

Häromveckan var Temagruppen Entreprenörskap och Företagande på plats i Bryssel under Open Days. Tillsammans med ESF-rådet och Spel hade vi bjudit in till ett seminarium om social franchising. Goda exempel på social franchising från Polen, Sverige och Italien presenterades. Vad gör EU och vad bör göras? Det fick vi delvis svar på från parlamentariker och kommissionärer som var på plats på seminariet.

Seminariet, ”Social franchising in Europe – An opportunity for new jobs and regional growth”, samlade drygt 80 deltagare från tolv europeiska länder. Trots att det finns många goda hållbara exempel på socialt företagande är det många hinder i vägen vid en etablering. Ett vanligt problem är möjligheterna att få lån. Det politiska klimatet skiljer sig också mellan olika länder.

Franchising är ett begrepp som ofta kopplas till snabbt växande privata företag men det är en affärsmodell som passa perfekt för företag med sociala mål och lite kapital. Man delar på risk och ansvar och det passar bra för att utveckla den sociala ekonomin. De sade Renate Goergen från det italienska hotellet och sociala franchiseföretaget Le Mat.

Hon tog även upp utmaningar som kan uppstå om man växer och blir för stor. Viktigt för företag inom social franchising och den sociala ekonomin är de demokratiska grundvärderingarna och det kan bli svårt att hålla fast vid dem om man växer för mycket och fort.

Inspirerade av Italien finns idag även Le Mat i Göteborg och snart öppnar det första hotellet i Stockholm.

Läs mer om social franchising ur internationellt och EU-perspektiv på

http://www.revesnetwork.eu/ och  http://www.socialfranchising.coop/

Gott exempel från Polen – nu i hela världen

Eva Sadworska från Polen kommer från ett socialt franchiseföretag i Polen som numera även finns i Frankrike, Holland och Storbritannien.

Jag passade på att ställa några frågor till Ewa om hennes reflektioner från seminariet och vad andra företag kan lära sig från hennes modell. Se hennes svar i filmen nedan.


 

http://www.youtube.com/watch?v=ZcHZZruTj54&feature=plcp

Pernilla från vägen ut kooperativen reflekterar över seminariet

Begreppen blir ett hinder

Jens Nilsson är svensk ledamot i europaparlamentet och engagerad i frågor kring social ekonomi och socialt företagande. Han pratade mycket om begreppen kring social ekonomi, social franchising och socialt företagande och problematiken i att man lätt fastnat i att diskutera definitioner. Det är svårt att komma överens om en gemensam definition. För att påverka beslut och politiken borde man leta efter likheter istället för skillnader.

Läs mer om seminariet på http://www.spl.nu/nyheter-spl/socialt-foretagande-allt-viktigare-i-eu och titta på seminariet i efterhand här nedan.

 


Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Kajsa Villman, kommunikatör Tillväxtverket

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s